Aloita rentoutuminen

Design Hotel Levin arkkitehtisuunnittelusta vastannut PAVE Arkkitehdit on Oulussa vuonna 1999 perustettu toimisto, joka on tullut tunnetuksi kotimaisista korkean profiilin hotellihankkeista sekä vaikuttavista asuntotuotantoprojekteista, jotka ovat saaneet huomiota alan kansainvälisissä julkaisuissa maailman ykköstoimistojen rinnalla. PAVE Arkkitehtien toimitusjohtaja ja luova johtaja, arkkitehti Pave Mikkosen mukaan tämä on kuitenkin vain osa totuutta.

– Moni profiloi meitä hotelliprojekteihin, koska meillä on ollut onni olla mukana Suomen kärkeä edustavissa hotellihankkeissa, mutta todellisuudessa olemme hyvin kaikkiruokainen toimisto. Teemme monipuolisesti pientaloista isompiin projekteihin, lentokenttien sisustuksiin, asuintaloihin, keskustakortteleihin, kaavan viitesuunnitelmiin ja niin edelleenkertoo Mikkonen.

– Jos joku kysyy mihin olemme erikoistuneet, niin me olemme erikoistuneet hyvään arkkitehtuuriin, Mikkonen naurahtaa.

– Pyrimme olemaan kokonaisvaltaisempia konsultteja, emme ainoastaan arkkitehteja. Haluamme luoda asiakkaallemme lopputuotteen, joka on heidän kannaltaan järkevä ja tehokas myös rakennuksen käytön ja liiketoiminnan kannalta. Olemme asiakkaan kumppanina hankesuunnittelussa, kokoamassa projektia kasaan sekä viemässä sitä aina maaliin saakka. Kokonaisvaltaisuus on se avain. Vastaamme hankkeissa myös esimerkiksi sisustussuunnittelusta, Mikkonen kertoo. 

Mikkosen mukaan sisustussuunnittelulla oli myös harvinaisen keskeinen rooli koko Design Hotel Levin syntytarinassa.

– Tapasin Levi Hotel Spa Resortin toimitusjohtaja Sanna Leinosen Helsingissä, ja hän pyysi meiltä tarjouspyyntöä Levi Hotel Span vanhimman siiven 17 huoneen sisustussuunnitteluun. Soitin hänelle parin päivän päästä ja kerroin, etten halua tarjota hänelle sisustussuunnittelua, vaan kehittämissuunnitelman koko hotellikeskuksen alueelle. Katsottaisiin, miten rakennukset sijoittuvat tontille, purettaisiin vanha siipi pois ja rakennettaisiin tilalle kokonaan uusi rakennus. Nyt paikalle on valmistumassa 77 huonetta ja kokonaan uusi hotellikonsepti. Se on aika huikeaa, kommentoi Mikkonen.

Lapin luonto ja ympäröivä tunturikylä innoittivat projektin arkkitehtia

Aumakattoa modernisti tulkitseva Design Hotel Levi ottaa vastaan Leville etelän suunnasta saapuvan matkailijan. Sen materiaalit viittaavat Lapin luontoon ja samalla se sopii erinomaisesti tunturikylän yleisvaikutelmaan ja mittakaavaan. Projektiarkkitehti Paulus Sipilä PAVE Arkkitehdeista kertoo, että Lapin luonto ja ympäröivä kylämaisema toimivat innoittajina rakennuksen arkkitehtonisia ratkaisuja mietittäessä.

– Palokäsitellystä, harmaantuvasta Lapin hongasta valmistettu puujulkisivu yhdistää Design Hotel Levin hotellikeskuksen vanhempiin hirsirakennuksiin sekä samalla tunturiluonnon väreihin. Julkisivu on nyt alkuun vähän rusahtava, josta se lähtee hiljalleen harmaantumaan. Ajan myötä aurinko tekee esimerkiksi etelän ja pohjoisen julkisivuista eri sävyiset. Julkisivun muotokieli ja luonnonmateriaalit seuraavat asiakasta hotellin aulaan ja tunturipuron tavoin mutkitteleviin käytäviin, aina hotellihuoneeseen saakka, kuvailee Sipilä. 

– Minulle itselleni Design Hotel Levi sijaitsee luonnon ja tunturikylän rajamaastossa, ja siinä on merkkiä molemmista. Siinä on rakennusta, mutta samalla sen katto on kauempaa katsottuna kuin tunturin laki. Siinä on siirtolohkaremeininkiä – jotain sellaista rouheaa, joka ottaa kiinni siihen, mitä Lapin luonto on, Sipilä kiteyttää.

– Julkisivusta näyttävästi ulkonevat parvekkeet valaistaan hienovaraisella, mutta pysyvästi muuttuvalla valolla, joka elää ja sykkii kuin meduusa. Lopputulos on WOW-efekti, kun asiakas saapuu hotellin pihalle pimeän aikaan, hämärässä, sinisessä hetkessä, keskiyön auringon alla. Tuskin maltamme itsekään odottaa hotellin aukeamista”, kertoo Mikkonen. 

– Meillä ei ole yleensä pyrkimyksenä tehdä mitään WOW-arkkitehtuuria, mutta tässä voi kyllä tulla se WOW, jatkaa Sipilä.

– Halusimme luoda hotellirakennuksen sellaiseksi, että se antaa asiakkaalle kokemuksen suomalaisen luonnon puhtaudesta ja vahvoista puolista. Hotelli elää Levillä kahdeksan vuodenaikaa. Se ei ole pelkkä talvihotelli, vaan se on myös kesähotelli. Se antaa asiakkaalle eri vuodenaikoina aina erilaisen kokemuksen. Haluamme antaa Design Hotel Levin myötä asiakkaalle palasen Lappia, aitoa kokemusta. Nyt se ei ainakaan jää suunnittelun laadusta kiinni, toteaa Mikkonen.